luni, 9 iulie 2012

Politizarea BAC-ului

Despre BAC se emit două judecăţi : sistemul de invământ e de vină ca majoritatea elevilor nu trec de acest hop si faptul că elevii sunt preocupaţi mai mult de futut/băut/îmbrăcat/iPhonat/clubat/ şi alte activităţi ,,recreative''.

Adevărul? E undeva la mijloc. Din punctul de vedere al unuia care a trecut prin sistemul de învăţământ pot să vă relatez următoarele : din 30 de elevi la care le predam o anumită materie 2 ar fi luat notă de peste 8 vreo 5 ar fi luat notă de trecere iar restul ar fi picat. Din cei care ar fi picat 80% nu meritau să treacă nici clasa. Ştiţi de ce zic că şi sistemul de învăţământ e de vină? Pentru că atunci când vrei să îi laşi corigenţi te loveşti de directorul şcolii. E cam imposibil să laşi corigenţi cu atât mai mult repetenţi. A da vina pe un singur ministru e o mare prostie. A da vina doar pe elevi sau doar pe profesori e din nou o greşală.

Personal m-aş întoarce în sistemul de învăţământ atunci când profesorul are autoritate şi independenţă. Aş vrea să nu mai văd filmuleţe cu profesori umiliţi. Locul acelor elevi e la altă şcoală, la cea de corecţie. Aş vrea să nu mai văd elevi pălmuiţi/jigniţi. Locul acelor profesori poate fi la ,,facultate'', alături de Năstase.

Simplificarea examenului de BAC nu ar rezolva problema. Probabil ar creşte numărul celor promovaţi. BAC-ul este tratat cu indiferenţă fiindcă nu mai reprezintă niciun fel de hop în realizarea materialo-socială. S-a împământenit prea mult ideea că poţi avea succes şi fără şcoală. S-a dovedit prea des că şcoala nu garantează şi succesul. De obicei cănd un lucru îşi pierde din importanţă este tratat cu indiferenţă.

Din câte ştiu eu în unităţiile de învăţământ politica/politizarea este interzisă. Alegerea pe criterii politice a directorului/inspectorului/ministrului este o mare cauză a nivelului la care ne aflăm. Reforma cred că trebuie să înceapă de aici!

p.s. sfaturi pentru cei care au luat BAC-ul anul acesta


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu